Forrás: https://www.flickr.com

Csupán kicsivel több, mint egy évtized alatt a co-working jelenség gyökeresen megváltoztatta milliók munkavégzési szokásait. A 2010-ben, New Yorkban alapított WeWork, egy nemzetközi co-working óriás, melynek értékét csaknem 20 milliárd dollárra becsülték. Az amerikai startupok közül csak az Airbnb és az Uber értékét tartották többre. 

A co-working irodák nemcsak a digitális nomádoknak és a startup vállalkozóknak lehet ideális megoldás. Nagyobb globális vállalatok, mint például a GM, IBM, Microsoft is bérel irodákat a WeWork-től.

A WeWork tulajdonképpen a munka kultúráját adja el, az elmúlt évtizedek feleslegessé vált munkahelyi szokások nélkül. Itt a hangsúly a közösségen és a munkaszeretetén van. A vállalkozás hibrid modelje, mely a vendégszereteten és a technológián alapul az egyik legsikeresebb a világon. 

Ha Ön is egy vállalkozó, aki most kezdte tevékenységét vagy lehetőségeket keres a növekedésre, akkor nagy valószínűséggel az Ön számára is érdekes opció lehet egy co-working iroda kipróbálása. Természetesen, mint az élet számos területén, itt is vannak előnyök és hátrányok, hogy co-working irodát vagy saját irodát válasszunk. A továbbiakban ezek közül fogunk néhányat bemutatni.

Pénzforgalom és szabadság

Ha magánvállalkozó vagy ha egy kisebb csoport tagja vagy, akkor mindenbizonnyal a co-working iroda az egyik legjobb választás, hogy egy elkötelezett munkahelye legyen. Való igaz, hogy valamelyest drágább, mint otthonról vagy egy kávézóból dolgozni, azonban a co-working helyek olyan környezet ajánlanak, melyek jóval produktívabb munkavégzést biztosítanak.

Valamint, az olyan ráfordítások, mint az irodai bútorok, rezsi költség és szélessávú internet mind benne vannak a bérleti díjban. Egy másik fontos előnye a co-workingelésnek, hogy professzionálás környezetet biztosít a különböző tevékenységekhez, magas költségek és hosszútávú elköteleződés nélkül. 

Találkozás az ügyfelekkel

Gyakorlatias szemszögből az ügyfelekkel való találkozás sem szokott problémát okozni. A legtöbb co-working iroda rendelkezik tárgyalóval vagy konferencia szobával a tagok számára. Bár tény, hogy valamelyest nehezebb egy olyan légkört kialakítani, mint ami egy saját irodában lenne.

Maradj koncentrált

Ezen irodák egyik legnagyobb előnye a különféle vállalkozások számára az, hogy olyan környezetet teremt, amely rengeteg új kapcsolatot kínál és segítik vállalkozások lehetőségeit. Egy ilyen irodába belépve jellemzően azt tapasztaljuk, hogy tele van különböző vállalkozókkal és a csapataikkal, melyekkel később akár közös projekteken is együttműködhetünk. Ez által a co-working helyek remek lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre és hálózatosodásra.

Ha ahhoz hogy 100%-san a munkádra tudj koncentrálni, számodra nyugodt környezet szükséges, akkor neked valószínűleg egy saját iroda a jobb választás. De a legtöbb co-working iroda kínál kedvezményes vagy ingyenes kipróbálási lehetőséget. Tehát érdemes lehet kipróbálni, mielőtt teljesen elhatároznád magadat.

Döntés

Az, hogy a co-working iroda vagy saját iroda a megfelelő választás főleg attól függ, hogy mennyire bonyolult a vállalkozás, amit működtetni szeretnétek. A munkakörnyezet kiválasztásánál figyelembe veendő szempontok: a számodra optimális személyes és technikai munkakörülmények kialakításának lehetőségei, valamint a vállalkozásod imázsát tükröző miliő.

Valószínűleg nincs univerzális válasz a kérdésre. Egy új tevékenység elkezdésekor a co-working iroda megfelelőbb választás lehet, de ahogy növekszik a cég, úgy előfordulhat, hogy több helyre lesz szükség és előbb-utóbb saját irodára kell váltanunk. A munkaigények úgy változnak, ahogyan a cégünk is változik és növekszik. Tisztában lenni az igényekkel a kulcs ahhoz, hogy tudjuk mindig a megfelelő helyen vagyunk.

Ha többet szeretnél tudni a témáról:

Forrás: https://www.entrepreneur.com/article/309687?utm_source=newsletter&utm_medium=email

Kategória: Egyéb